Batınî İlmi Nedir?
Batınî ilim, İslâm felsefesi çerçevesinde anlaşılan, insanların duygularının ve ruh halinin derinliklerini anlamaya çalışan bir bilimdir. Genellikle ilke olarak, İslâm’da Allah ile insan arasındaki ilişkiyi kavramalıdır. İslâm’da, Allah’ın kurallarına uymanın insanların kurtuluşu için gerekli olduğu kabul edilir. Batınî ilim, bu kuralların anlaşılmasını ve hayatımıza uygulanmasını kolaylaştırmak için kullanılır.
Batınî ilim, İslâm’ın çok katmanlı ve karmaşık bir konusu olduğunu anlamaya yardımcı olur. İslâm dini, kutsal yazılarının yanı sıra pek çok açıklama, anlatım ve öğreti içerir. Batınî ilim, bu karmaşık konuları anlamak için gerekli olan bilgi ve becerileri sağlamak için tasarlanmıştır.
Batınî ilim, İslâm dini ile birlikte, çoğu zaman geleneksel bir çerçevede değerlendirilir. İslâm dini, özellikle Kur’an ve Hadis’in çerçevesinde gelişen ilkeler üzerine kurulmuştur. İslâm dini, aralarındaki farklılıklar nedeniyle, iki başlık olarak incelenir; fıkıh (hukuk) ve tasavvuf (batınî ilim). Fıkıh, dışarıdan gelen kurallara uyma ile ilgili olarak İslâm’ın ilkelerini açıklar. Tasavvuf ise, bu kuralların hayatımızda nasıl uygulanacağını anlamaya yardımcı olur.
Batınî ilim, İslâm dini ile ilgili olarak, insanların duygularının ve ruh halinin derinliklerini anlamaya çalışan bir bilimdir. İnsanların, Allah’a ve O’nun kurallarına olan bağlılıklarını anlamak ve hayatlarını ona göre düzenlemek için kullanılır. İnsanların, İslâm’da yaşamak için gereken kutsal hayatı yaşayabilmeleri için duygularının ve ruh halinin derinliklerini anlamaları gerekir.
Batınî ilim, İslâm felsefesi çerçevesinde farklı konuları içerir. İnsanların Allah’a olan bağlılıklarından tutun da, Allah’ın kurallarının hayatımıza nasıl uygulanacağına kadar pek çok konuya değinir. Batınî ilim, İslâm dini ile ilgili olarak, insanların duygularının ve ruh halinin derinliklerini anlamak için kullanılan bir bilimdir. Batınî ilim, insanların Allah’a olan bağlılıklarını anlamalarını ve hayatlarını Allah’ın kurallarına göre düzenlemelerini sağlamak için kullanılır.