İçeriğe geç

Hemser Ne Demek Osmanlıca

Hemser ne demek Farsça?

Farsça hamşahrī همشهری “aynı ülkeden” kelimesinden gelen bir ödünç kelimedir. Bu kelime, +ī son ekiyle Farsça “shahr شهر” “ülke, memleket, şehir” kelimesinden türemiştir.

Hem rah ne demek Osmanlıca?

Hemrah; Yoldaş, aynı yolda yürüyen, sevgili, dost anlamına gelir.

Hankah ne demek Osmanlıca?

Hankah kelimesi, Farsça han (خان) “kervansaray, ev, tapınak, sultan” kelimesinden gelir; han (خوان) “masa, eyvan” ve hâne (خانه) “ev, oda” kelimelerinin yanına, mekan belirten -gah ve -geh eklerinin eklenmesiyle türetilmiştir.

Hükema ne demek Osmanlıca?

Adı. Hükemâ (Hakîm. C.) Âlimler. Çok bilgili kimselerdir.

Osmanlı’da kız kardeş ne demek?

Ögey: “Ögey ata (üvey baba). Aynı şekilde ögey oğul, ögey kız da denir.” Singil: Kaşgarlı Mahmud’un “erkeğin (kocanın) küçük kız kardeşi” olarak açıkladığı bu terim, Eski Türkçede genellikle “küçük kız kardeş” yerine kullanılır.

Farsçada hemşire ne demek?

Farsça همشیره‎ (hamšire, “kız kardeş”) < هم‎ (jambon, "karı, arkadaş") + شیر‎ (šir, "süt"); aynı annenin sütünü emmek, "süt taşı".

Hurusan ne demek Osmanlıca?

(ﺧﺮﻭﺷﺎﻥ) sıf. (Pers. ḫurūşān, ḫurūşі, “coşkulu olmak” kelimesinden) coşku, şelale: “Seyl-i hurûşan: coşku seli.” Öyleyse ruhum neden kederle harap oluyor? / Küçük bir göğüste (Mehmet Âkif) neden bir karmaşa okyanusu var?

Eski Türkçede ruh hali ne demek?

Ruh – Türk ve Altay halk inançlarında ruh. Tın (Dın, Din, Çın, Çin) olarak da adlandırılır. İnsan varoluşunun maddi olmayan ve nesnel olmayan kısmı. Soyut varlık.

Hoo rah ne demek?

Yaşasın, ünlem. Evet!

Hangâh ne demek?

Bu unvan, Hankah, Zaviye ve Ribat’ların idaresinden sorumlu olan Sufilere ve alimlere ve Fütüvvet teşkilatında en yüksek mevkileri elinde bulunduranlara verilir. Bir tarikata ve Şeyh’e mensup olan bir mürit, Sufi hayatı yaşayan kişidir.

Hazain ne demek Osmanlıca?

(ﺧﺰﺍﺋﻦ) i. (Ar. ḫazіne, ḫazā’in çoğulu) hazineler: Tekrar çok gördüm / Tekrar bazı hazineler buldum (Ziyâ Paşa).

Hû ne demek Osmanlıca?

Hu (Arapça هو), “O” anlamına gelen bir Arapça terimdir. Tasavvuf edebiyatında, genellikle Allah’a atıfta bulunmak için kullanılır.

Ahibba ne demek Osmanlıca?

(ﺁﺣﺒّﺎﺀ) i. (Ar. ḥabīb “dost” kelimesinin çoğul hali eḥibbā’) Dostlar, tanıdıklar, tanıdıklarımız: Senin için yaşayan, yeni ölmüş, dostlardan biri vardı (Ahmet Râsim). Herkes, akrabalar ve dostlar, birer birer / Yıllar geçtikçe benden uzaklaştılar (Fâruk N.

Mafiha Osmanlıca ne demek?

(ﻣﺎﻓﻴﻬﺎ) i. (ar. mā “şey” ve fī-hā “onun içinde, orada” ve mā-fі-hā) Dünya ve mâfihâ telaffuzunda geçer ki “dünya ve dünyada olan her şey” demektir: Hâşâ ikbâl-i âlem-gîr-i Şer’î ki, saflarından / Dünya vü mâfîhâ serâser hurrem-i tevfîk (Leskofçalı Galib) olacaktır.

Hayz ne demek Osmanlıca?

Türkçe-Türkçe Sözlük’te (Osmanlı Dönemi) Adet teriminin anlamı (C.: Hiyaz) Kadınlara özel adet dönemi. Kadının adet hali. Böyle bir kadına Haiza denir.

Farsça huri ne demek?

Ona göre, kelime Avesta’nın dini metinlerinde kullanılan “güzel kadın” anlamına gelen bir Pehlevi veya Partça kelimedir. Arapça kelimenin tekil hali ahver (erkek) ve havrâ (dişi) ve çoğul hali hur (hur) iken, huri Türkçe ve Farsçada tekil anlamda kullanılır.

Haydar ne demek Osmanlıca?

Aslan, eski çağlardan beri Araplar tarafından, hemen hemen bütün milletlerde olduğu gibi, kuvvet, cesaret ve kahramanlığın sembolü olarak kabul edilmiş ve bu nedenle Hz. Ali’nin sembolü olmuştur. Ali’ye “Haydar” da denilmiştir.

Hem dem ne demek Osmanlıca?

Birlikte yaşıyoruz dostum. Sevgili dostum. #bayraklımeyhane #izmirmeyhane #izmirmeyhaneleri.

Han ne demek Farsça?

Han – İngilizce Sözlük. Farsça ve Orta Farsça χān خان “konak, ikametgah” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Eski Türkçe χaḳan veya χaġan veya χān “hükümdar” kelimesinden türemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Yaşlı Escort