2 kişi ile cemaat olur mu?
Hz. Peygamber cemaatin iki kişiden oluşabileceğini açıklamıştır (Buhari, “Ezan”, 35; Nesâî, “İmamet”, 43-45). Buna göre cemaat, imam dışındaki bir kişinin katılımıyla meydana gelir.
Cemaat kaç kişiyle olur?
Görüldüğü gibi Hz. Peygamber (s.a.v.)’den gelen hadisler, cuma namazının imam dahil en az dört kişiyle kılınabileceğini göstermektedir. Bu, cuma namazını kılmak için gereken kişi sayısının alt sınırını belirlemektedir.
2 kişi ile cuma namazı kılınır mı?
Cuma namazını kılmak için İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre imamdan başka en az üç kişinin, Ebû Yusuf’a göre ise iki kişinin bulunması gerekir (İbn-i Hümam, Feth, II, 58).
Tek başına cemaat olur mu?
Bazen eşim işe gidiyor ve ben tek başıma kalıyorum, ezan okuyorum, namaza duruyorum ve namazımı kılıyorum. Acaba tek başıma kıldığım namaz cemaat namazı sayılır mı? Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Evet, mümin ayrı bir cemaat sayılır.” 25 Haziran 2020
1 kadın 1 erkek cemaat olur mu?
Hanefi mezhebine göre, buluğ çağına ermiş veya ermek üzere olan bir kadın veya kız, cemaatle namaz kılan bir erkeğin önünde veya yanında namaz kılarsa, aralarında örtü veya benzeri bir engel yoksa veya boy farkı bir erkeğin boy farkı kadar olursa, arkalarındaki veya yanlarındaki erkeğin namazı sahih olmaz (İbn Abidin, …
Ama kişi imam olabilir mi?
Zira bir kimsenin bir veya iki kolunun yokluğu, namazın rükünlerinden herhangi birini kılmasına mani değildir. Böyle bir kimsenin imamlık yapması caizdir (İbn Kudâme, el-Muğnî, 2/144).
Bayram namazı 2 kişi kılınır mı?
Şafii mezhebine göre bayram namazını bir yerde ve toplu olarak kılmak vaciptir. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı cemaate katılamayanların tek başlarına da namaz kılmaları caizdir. Buna göre; cemaate katılamayanlar, kadınlar, çocuklar ve yolcular bayram namazını evlerinde tek başlarına da kılabilirler.
Cemaate gitmemek günah mı?
“Cemaatle namazı terk etmeye gelince, bu çirkin bir davranıştır ve caiz değildir. Cemaatle namazı terk etmek münafıkların özelliklerinden biridir. Müslümanın farz namazını camide cemaatle kılması gerekir.”
Mesbuk ne demek?
Mesbûk, cemaatle kılınan namazı başından itibaren tamamlayamayan ve birinci rekâtta eğildikten sonra imama uyan kimsedir.
3 kez cuma namazı kılmayan ne olur?
Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kim üç cuma namazını terk ederse Allah onun kalbini mühürler.” (Ebu Davud, Salat, 209 [1052]; Tirmizi, Cuma, 7 [500]); “Bazı insanlar ya cuma namazını terk etmekten vazgeçerler veya Allah onların kalplerini mühürler de onlar gafillerden olurlar.” (Müslim, Cuma, …
Cuma namazı 10 rekat mı 16 rekat mı?
Cuma namazı, cemaatle kılınan, farziyeti Kitap, Sünnet ve İcma ile sabit olan ve hutbeyi de kapsayan iki rekatlık bir namazdır.
Kadınlar cuma namazı kılar mı?
Kadınlar, özgürlüğü kısıtlanmış kişiler, yolcular ve cemaate gelmemek için bir nedeni olan kişiler cuma namazını kılmakla yükümlü değildir. Ancak bu namazlar kılınırsa geçerlidir ve öğle namazını ayrıca kılmaları gerekmez.
Kadın kadına imamlık yapabilir mi?
Kadın kadınlara namaz kıldırabilir mi? Şafiî ve Hanbeli mezheplerine göre kadının kadınlara namaz kıldırmasında bir sakınca yoktur. Bu görüşü savunanlar Hz. Peygamber (s.a.v.) Ümmü Varaka’nın ev halkına namaz kıldırmasına izin vermiştir (Ebû Dâvûd, Salat, 62 [591]; Ahmed b.
Aynı anda iki cemaat olur mu?
Şeyh İbn Usaymin Rahimehullah camide ikinci cemaatin yapılış şeklini şöyle açıklamıştır: Birincisi, camide her zaman iki cemaat vardır, şüphesiz bu mekruhtur ve hatta haramdır. Çünkü bu sapkınlıktır ve Hz. Muhammed (s.a.v.) zamanında böyle bir uygulama yoktu.
İmama uyan kişi ne okur?
Hanefi mezhebine göre, imama uyan kimse, cemaatle namaz kılarken imamla birlikte Fâtiha’yı ve onu izleyen ayet veya sureyi okumaz. İmama uyan kimseden namazda Kur’an okuma zorunluluğu tamamen kalkar (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/50).
Bir erkek kadınlara imamlık yapabilir mi?
Şafii mezhebine göre imamın hem erkeklere hem de kadınlara imamlık yapmaya niyet etmesi şart değildir, ancak müstehaptır (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/502). Bu sebeple kadın, tek başına namaz kılan bir erkeğe uyabilir.
İmam ile cemaat arasındaki mesafe ne kadar olmalı?
İmamla cemaat arasında veya birinci safla ikinci saf arasında bir saflık mesafe olması gerekir. Bu yaklaşık yüz elli santimetredir. Ancak üç metrelik mesafe rahatsız edici olsa da namaza engel değildir. Mihrapta namaz kılma zorunluluğu yoktur.
Hanefi mezhebine göre cemaatle namaz nasıl kılınır?
Hanefi, Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre, Kabe’nin etrafı da dahil olmak üzere cemaatle namaz kılarken, imamın bulunduğu taraftaki cemaat imamın önünde durmamalıdır. Dolayısıyla imamın tarafındaki cemaat imamın önünde olursa, imamın takipçisi sayılmazlar ve namazları geçersizdir.
Bayram namazı kaç kişiyle kılınır?
Her iki namaz için gereken sayı konusunda âlimler farklı görüşler ileri sürmüşlerdir. Ancak en doğru görüş, Cuma ve Bayram namazlarını kılmak için en az üç kişinin hazır bulunması gerektiğidir. Kırk kişi gerekliliği için güvenilir bir delil yoktur. Bu iki ibadet için şartlardan birinin açıklığa kavuşturulması gerekir.