Asansör ortak alana girer mi?
Bu maddeye göre, tüm daire sahipleri dairenin bakım, onarım ve ortak alanlarının masraflarını karşılamak zorundadır. Asansör de bu ortak alanlardan biridir ve bu nedenle zemin katta yaşayan sakinler de asansör masraflarına katkıda bulunmalıdır.
Asansör boşluğu inşaat alanına dahil mi?
Bu maddelere göre; (tek bağımsız bölüm dahil) Bodrum katlardaki merdiven ve asansör boşlukları, PREMIUM hariç, normal katlardaki merdiven ve asansör boşlukları %30’a dahildir.
Apartman boşluğu kime aittir?
Apartman girişleri, merdiven boşlukları, döşeme yüzeyleri, bina giriş koridorları, yangın merdivenleri, otoparklar ve bina sığınakları ortak kullanım alanları olduğundan; buraların depo amaçlı kullanılması ve kullanılmayan eşyaların bırakılması o alanın işgali olarak değerlendirilir.
Boş daire asansör parası öder mi?
Kat Mülkiyeti Kanunu, Madde 20 C: Yani asansör veya merdiven kullanılmasına bakılmaksızın tüm daireler bakım yükümlülüğünden kurtulamaz. Bu masraf kat mülkiyeti kanunu uyarınca dava yoluyla kaçınılırsa mahkeme bu masrafı yükümlülükten kurtulan kişiye geri öder.
Asansör tamir ücretini kim öder?
Bu kanuna göre asansör bakımı gibi ortak alan giderleri tüm daire maliklerinin eşit olarak karşılaması gereken giderlerdir.
Kat mülkiyeti kanununa göre ortak alanlar nelerdir?
Kat mülkiyeti hukukuna göre ortak alanlar, bağımsız bölüm olmayan ve korunma ve kullanım ihtiyaçlarımızı karşılamak için tasarlanmış alanlardır. Örneğin, ortak alanlar sütun, bahçe, kömürlük, garaj ve otopark gibi alanlar olarak tanımlanır.
Apartmanda asansör bozulursa kim öder?
Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 20/C: Zemin katta oturan herkes asansör giderlerine katkıda bulunmak zorundadır!
Asansör boşluğu nedir?
Pit veya asansör şaftı aslında asansör şaftının alt kısmıdır. Pit’in yüksekliği şaft tabanından, yani binanın temelinden asansörün en alt durağının bulunduğu zemine kadardır. İngilizce’de pit anlamına gelir ve yüksekliği p sembolü ile gösterilir.
Emsal harici yüzde 30 alanlar nelerdir?
— Ortak kullanım alanları olan ve ticari amaçla kullanılmayan çocuk oyun alanları ve kreşler toplam 100 m² için %30 hesaplamasından hariç tutulmuştur. Teras çatı emsali dahil midir? Tek bağımsız bölümden oluşan yapılarda (konut, işyeri, sanayi, küçük sanayi, hastane, otel vb.)
Apartman boşluğuna asansör yapılır mı?
Avukat Kısacık: Binanın projesinde asansör varsa ve asansör için yer varsa; bu durumda asansör yapılır. Gerekli masraflar için bütçe hazırlanması gerektiğinden, kat malikleri derneğinin kararıyla bütçe hazırlanır. Genel kurulda “asansör yapılmaz” kararı alınsa bile yapılabilir.
Bina önü ortak alan mıdır?
“Çalışma istasyonlarının önündeki açık yeşil alan, apartman binasının veya mülkün ortak alanıdır. İş müşterileri için masa, sandalye kurarak veya kış bahçesi oluşturarak tek başına kullanım mümkün değildir,” diyor kat mülkiyeti. Yasaya göre, aksi kararlaştırılmadığı takdirde, daire sahipleri ortak alanları ve tesisleri mülkteki paylarına orantılı olarak kullanma hakkına sahiptir.
Apartmanda ortak alan işgalinde ne yapılmalı?
Bu alanları işgal etmek diğer apartman sahiplerinin haklarını ihlal edebilir. Bu nedenle, ortak alanlar işgal ediliyorsa, apartman sahipleri apartman veya site yönetimiyle iletişime geçmeli ve durumu bildirmelidir.
Asansör ortak alan mıdır?
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 35. maddesine göre asansör, ortak alan sayılır.
Apartmanda 1 katta oturanlar asansör parası öder mi?
Kısacası, evi zemin katta olan bir ev sahibi bu bakım masraflarını ödemekten kaçınamaz. Bunun tek istisnası, ev sahipleri arasında bu konuda bir anlaşmaya varılmış olması ve zemin katta yaşayan ev sahiplerinin bu masraflardan muaf olmasıdır. Söz konusu anlaşma, tapu sicilinde kayıtlı yönetim planıdır.
Bozulan asansör ev sahibi mi kiracı mı?
Kiracı bozuk asansörün parasını öder mi? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, mülk sahibi binanın bakım ve onarım masraflarını üstlenir. Asansör binanın ayrılmaz bir parçasıdır ve kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı bu masraflardan sorumlu değildir.
Asansör giderleri kime aittir?
Apartman veya mülk yönetim şirketleri asansör gibi ortak alanların maliyetlerini tüm apartman sahipleri arasında eşit olarak dağıtmalıdır. Bu nedenle, zemin kattaki sakinler de asansör ücreti ödemek zorundadır.
Asansör bakımından kim sorumlu?
Yöneticiler, sorumlu makamlar olarak asansörlerin işletimi ve bakımına dikkat etmelidir. Asansörün bakımı, bina yöneticisi (yöneticisi) ile bakım sözleşmesi yapan asansör montajcısı veya yetkili servisi tarafından yapılır.
Asansör tamirini kiracı mı öder ev sahibi mi?
Kiracı bozuk asansörün parasını öder mi? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, mülk sahibi binanın bakım ve onarım masraflarını üstlenir. Asansör binanın ayrılmaz bir parçasıdır ve kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı bu masraflardan sorumlu değildir.
Asansör periyodik muayene ücretini kim öder?
Bakım firmasının muayene ücretini ödemesi gerekmez mi? Asansörlerin İşletme, Bakım ve Periyodik Muayenesine Dair Yönetmelik gereği muayene ücretini sorumlu bina ödemekle yükümlüdür.